#

Een oude indiaan vertelde zijn kleinzoon over het leven. Binnen in mij is een gevecht gaande, zei hij tegen de jongen. Het is een afschuwelijk gevecht tussen twee wolven. De ene wolf is slecht. Hij bestaat uit woede, jaloezie, hebzucht, verwaandheid, schuld, wrok, leugens, valse trots en ego. De andere wolf is goed. Hij is vreugde, vrede, liefde, hoop, kalmte, nederigheid, vriendelijkheid, vrijgevigheid en compassie. Binnen in jou woedt dezelfde strijd. En datzelfde geldt voor ieder mens. De kleinzoon dacht enkele ogenblikken na en vroeg toen aan zijn grootvader: Welke wolf zal het gevecht winnen? De oude indiaan glimlachte en antwoordde: Degene die je voedt.

Functional Fluency gaat over energie steken in effectief gedrag. We kennen het allemaal dat we getriggerd worden door iets of iemand waardoor we ineffectief gedrag gaan vertonen. Vaak voelen we ons daar na afloop rot om. Wanneer je je bewust bent van wat je triggert, kun je voordat jouw ineffectieve kant het overneemt van je effectieve, kiezen om gebruik te blijven maken van gedrag dat zowel goed is voor jou als voor de ander.

Vanuit de TIFF analyse is tijdens een persoonlijke nabespreking goed vast te stellen welk gedrag ineffectief is, waardoor dit ineffectieve gedrag wordt veroorzaakt en wat je drijfveer is om dat te doen. Vanuit die laatste drijfveer kun je op zoek gaan naar hoe je in plaats daarvan gebruik kunt maken van effectief gedrag dat past bij jou en de context. Gedrag wat je vaak al beschikbaar hebt, alleen niet op die specifieke momenten. Door de effectieve Gouden modi te voeden, worden de ineffectieve Paarse modi kleiner. Kortom, je boekt overwinningen op jezelf. Hoe cool is dat?

Bron: www.zinnigeverhalen.nl