Tiff 22Functional Fluency geeft inzicht in de effectiviteit van gedrag en vormt een prima basis om (inter)persoonlijke effectiviteit verder te vergroten. Gebaseerd op het Functional Fluency model is een gevalideerd gedragsanalyse instrument ontwikkeld. De Temple Index of Functional Fluency (TIFF©) meet de neiging om bepaald gedrag te vertonen en vormt een uitstekend startpunt voor coaching en trainingen. Daarnaast is de analyse te gebruiken als onderdeel van teamsessies en als 360 graden feedback instrument.

Vanwege zijn praktische toepasbaarheid kiezen steeds meer coaches, trainers en consultants voor het licentietraject waarna je het instrument kunt inzetten op zowel individueel, team- en organisatieniveau. Deelnemers aan het traject zijn zowel mensen die geschoold zijn in de Transactionele Analyse maar ook anderen die zich bezig houden met persoonlijke, team- en organisatieontwikkeling kiezen voor het Functional Fluency en TIFF licentietraject.

Om tot jouw persoonlijke TIFF profiel te komen, kun je contact opnemen met één van de providers.  Onderdeel van Functional Fluency en TIFF licentietraject dat opleidt tot provider, ervaar jij een eigen TIFF nabespreking en bespreek je gedurende het traject twee TIFF profielen na met proefcliënten. Na het behalen van je certificering ontvang je jaarlijks drie gratis profielen als onderdeel van je lidmaatschap van het Functional Fluency netwerk.

 

Wat wordt gemeten?

Het Functional Fluency gedachtegoed helpt je om effectief gedrag te ontwikkelen. Gedrag dat zowel goed is voor jou als voor anderen. Het model bestaat uit een negental uitingsvormen van gedrag. De TIFF (Temple Index of Functional Fluency) meet in hoeverre jij gebruik maakt van de vijf effectieve uitingsvormen van gedrag en waar je de neiging hebt om ineffectieve gedragingen in te zetten.

De negen manieren van doen die worden gemeten noe­men we modi. Er zijn vijf effectieve en vier ineffectieve modi. Elk van de effectieve modi heeft zijn eigen doel en kenmerken. Op een soepele manier, afhankelijk van de situatie leren schakelen tussen de effectieve gedragsmodi is wat Functional Fluency jou en je cliënten brengt. Je zult ervaren dat daardoor de communicatie en samenwerking met anderen nog beter verloopt.

Er zijn ook, zoals gezegd, vier ineffectieve modi. Ook die leer je herkennen bij jezelf en anderen. Jouw TIFF profiel en de bijbehorende persoonlijke nabespreking door één van de providers ondersteunt daarbij. Vanuit dit (zelf) inzicht kun je vervolgens de overstap maken naar meer effectief gedrag bij jezelf en/of invloed uitoefenen gericht op het ontwikkelen of stimuleren van effectief gedrag bij anderen.

Susannah Temple is het creatieve brein achter Functional Fluency en de schepper van de TIFF gedragsanalyse. TIFF staat, zoals gezegd, voor Temple Index of Functional Fluency. De TIFF rapportage geeft inzicht in hoe jij je energie verdeelt over de verschillende vormen van effectief en ineffectief gedrag. Benut de uitslag om op een doelgerichte manier gedrag te ontwikkelen. Gedrag dat dicht bij jezelf ligt, gedrag waarmee je de aansluiting houdt met anderen en gedrag waarmee je richting geeft aan en zorg hebt voor je eigen leven en dat van de mensen om je heen.

Maak een mooie reis van het maximaliseren van je interpersoonlijke effectiviteit en van het begeleiden van anderen daarin. Schrijf je in voor het licentieprogramma dat jaarlijks op twee momenten wordt verzorgd. Daarnaast kun je het licentietraject ook in maatwerkverband volgen.

 TIFF voorbeeldprofiel, Nederlands