Het team als succesfactor
 

Inleiding

stenen_72dpi
Fluent teams hebben als kenmerk dat ze vanuit flow gedragen doelen realiseren. Binnen deze effectieve teams wisselen leiden en volgen zich af. Dit is afhankelijk van bij wie op welk moment de expertise ligt.

Voordat een team optimaal presteert, zijn een aantal fasen doorlopen. De unieke, awardwinnende Functional Fluency aanpak, ondersteunt op een praktische manier in het doorlopen van die fasen.

De vijf fasen van teamontwikkeling

  • Vormfase. In de ontstaansfase van het team zijn de leden aan het aftasten. Naast het creëren van veiligheid en vertrouwen is het van belang om gemeenschappelijke doelen te hebben. Teamleden verwachten richting en duidelijkheid.
  • Stormfase. Fluent teams doorlopen in hun ontwikkeling een conflictfase. Er ontstaan conflicten op visie- en doelenniveau, rondom de manier van samenwerken, omdat er belangentegenstellingen zijn en/of omdat er interpersoonlijk van alles speelt. Vanuit het opgebouwde vertrouwen weten ze dat deze fase hoort bij het samen verder groeien. Juist het vanuit kwetsbaarheid en met open communicatie tackelen van de onderstroom zorgt ervoor dat nog meer ieders kwaliteiten worden benut. De teamleden voelen zich meer betrokken waardoor de kwaliteit en de gedragenheid van besluiten toeneemt. Afspraken leiden daadwerkelijk tot actie en resultaat.
  • Normfase. Wil het team van de stormfase door kunnen groeien naar de normfase dan dient te strakke sturing te worden losgelaten om het groepsproces op gang te brengen. Het team leert zelf verantwoordelijkheid te nemen voor het effectief functioneren. In deze fase zijn gezamenlijke waarden en normen expliciet gemaakt. Helder is wat het team belangrijk vindt en ze dragen daar allemaal hun steentje aan bij.
  • Prestatiefase. Er wordt hoogwaardig gepresteerd omdat er optimaal aan de taak wordt gewerkt. Vanuit creatief denken en doen ontstaan uitkomsten die meer dan duidelijk maken dat het team meer is dan de som der delen. Successen worden gevierd rondom de vruchten die kunnen worden geplukt. Schijnbaar moeiteloos werkt iedereen binnen het team waarin de energie stroomt.
  • Afscheidsfase. Wanneer de taak van het team er op zit en het daarmee ophoudt te bestaan, begint het proces van afscheid nemen. Dit op de juiste manier doen maakt energie vrij voor nieuwe samenwerkingsverbanden.

 

Werkwijze

Met de nieuwste inzichten rondom groepsdynamica en teamontwikkeling ga je op een praktische wijze aan de slag. Verrassende, impactvolle oefeningen zijn zowel gericht op het ontwikkelen van de teamvolwassenheid als op jouw unieke bijdrage aan die teamontwikkeling.
 

Doelgroep

Voor iedereen die in en met teams werkt.
 

Data

Op de volgende data wordt dit programma in open inschrijvingsverband verzorgd.

  • Informeer naar de data.

Het Fluent teams programma wordt ook in maatwerkverband verzorgd.
 

Investering

De investering voor dit zesdaagse internationaal erkende Fluent teams programma bedraagt € 2.975,00. Dit bedrag is exclusief BTW, inclusief een je eigen Performance in Teams rapportage en handige naslagteksten en checklists.

Optioneel is lidmaatschap van het Functional Fluency netwerk mogelijk. De jaarlijkse contributie gekoppeld aan het lidmaatschap van het netwerk bedraagt € 187,50. Voor dit bedrag heb je toegang tot de kennisbank en kun je aansluiten bij intervisiegroepen en deelnemen aan themabijeenkomsten die plaatsvinden.
 
 

Beveiligingscode:
security code
Vul de beveiligingscode in:

Inschrijven