#

Tijl was een oude man geworden die terugkeek op zijn leven. Hij zat met zijn vrienden onder een boom en deed zijn verhaal. Toen ik jong was, vertelde hij, was ik onstuimig. Ik wilde iedereen wakker schudden en de wereld veranderen. Ik werd ouder en op een dag realiseerde ik mij dat ik nog niemand veranderd had. Ik stelde mijn doelen bij en stopte al mijn energie in het veranderen van de mensen in mijn directe omgeving. Ach, en nu ben ik oud en ik wou dat ik de kracht had om op zijn minst mijzelf te veranderen.

Functional Fluency is erop gericht om je (inter)persoonlijke effectiviteit verder te vergroten. Dat is een reis die een leven lang duurt. Het pad dat je te lopen hebt, verschilt van persoon tot persoon. Een pad dat begint met het jezelf bewust zijn van dat wat er in jou en om je heen valt waar te nemen. Wie je tegenkomt tijdens je reis en wat jouw relatie met hen van je vraagt verschilt ook.

Wij mensen voelen ons graag verbonden met anderen. Eén van de manieren waarop we dat doen, is door op een gezonde manier voor anderen van betekenis te zijn. Er voor anderen kunnen zijn begint ook bij jezelf. Hoe ver je een ander kunt begeleiden op zijn reis, hangt namelijk mede af van hoe ver je in je eigen persoonlijke ontwikkelproces bent. Wanneer je je bewust meer met jezelf kunt verbinden, dan kun je van daaruit gemakkelijker de verbinding met anderen aangaan. Desgewenst en indien mogelijk kun je die anderen dan ondersteunen in het realiseren van hun doelen. Functional Fluency stelt je in staat om afhankelijk van de situatie datgene aan effectief gedrag uit je rugzak te halen waardoor je zowel goed voor de ander als voor jezelf kunt zorgen.

Die rugzak vult zich gemakkelijker wanneer jij mag zijn wie jij bent en dat anderen ook gunt. Hoe mooi zou het zijn als je van daaruit aan het einde van je leven kunt zeggen dat je die stappen hebt kunnen zetten die je wilde zetten om zo dichter te komen bij dat wat jij verlangt? En dat je tegelijkertijd mild bent naar jezelf en anderen. En jezelf en anderen oké blijft vinden wanneer het niet altijd lukt om dat te doen wat zowel goed is voor jou als voor die ander. Een betere basis om te verbeteren is er niet.