cindy_lauperBut I see your true colors, shining through
I see your true colors, and that’s why I love you
So don’t be afraid to let them show
Your true colors, true colors  

Are beautiful, like a rainbow

 

Cyndi Lauper verwoordt zo mooi in haar nummer True Colors waar de weg naar verbinding ligt. Wanneer je voorbij de eerste indruk kijkt naar hoe mensen werkelijk zijn, dan kun je reageren op dat wat er op zijnsniveau is in plaats van op dat wat je ervaart. En dat opent deuren.

De weg naar het aangaan van verbinding met anderen, je team of organisatie begint met het verder in contact komen met jezelf. Je verbinden met wie je werkelijk bent, met je passies en je kwaliteiten. Vervolgens kun je dat uit jezelf halen wat er in zit. Je maakt gebruik van effectief gedrag (Susannah Temple noemt dat de Gouden Modi) in plaats van ineffectief gedrag (de zogenaamde Paarse Modi).

Mensen ondersteunen in het proces om het beste uit zichzelf te halen, is iets dat je nog gemakkelijker afgaat wanneer je een duidelijk beeld krijgt van het effectieve en het ineffectieve gedrag van cliënten. Het TIFF profiel (Temple Index of Functional Fluency) geeft dat beeld. Vanuit de TIFF rapportage is met behulp van het Functional Fluency gedachtegoed de (inter)persoonlijke effectiviteit verder te verbeteren.